INCLUSIE IS IN, DIVERSITEIT IS OUT? WAAROM TEAMSPELER UNIEK IS OP DE INCLUSIE MARKT.
De website van Teamspeler neemt je mee in samenwerking die loont op inclusieve werkvloeren.
Hakim Benichou, Hakim, Benichou, Inclusie, inclusief, inclusiviteit, diversiteit, teamwerk, team, innovatie, samenwerken, netwerken, arbeidsorganisatie, arbeidskwaliteit, leiderschap, coachen, organisatieontwerp, jobcrafting, jobcarving, relationele coördinatie, rollen, communicatie, doelgericht, arbeid, werkprocessen, sociotechniek
487
post-template-default,single,single-post,postid-487,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_270,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Foto Contact

INCLUSIE IS IN, DIVERSITEIT IS OUT? WAAROM TEAMSPELER UNIEK IS OP DE INCLUSIE MARKT.

Ik hoor wel eens dat organisatieleiders het lastig vinden om met (super)diversiteit bezig te zijn. En ja, diversiteit is ook een stevige uitdaging. Mensen verschillen van elkaar, maar je organisatie trekt (onbewust) toch steeds weer mensen aan die lijken op degenen die er al zijn. So what? Dan is het toch makkelijker om over inclusie te spreken en gewoon te zeggen dat iedereen erbij hoort, niet? Inclusie is (terug) in, diversiteit is out.

Alleen, inclusie is niet makkelijker. Overal zeggen organisatieleiders graag dat iedereen erbij hoort, maar slagen ze er onvoldoende in om dat waar te maken. En moest diversiteit in opleiding, afkomst, gender, seksuele voorkeur of leeftijd geen realiteit zijn, dan was dat zelfs geen probleem. Maar dat is het wel. Hoe moet het nu verder?

Teamspeler beantwoordt die vraag met een onlosmakelijke combinatie van arbeidsorganisatie én inclusie. Laat me dat verduidelijken met een opdracht die ik recent uitvoerde voor FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, op de kick-off van hun traject ‘conflict en meerstemmigheid’.

Aan de directie van FARO, enkele medewerkers en 60 deelnemers van organisaties zoals het MAS (Museum aan de Stroom) vertelde ik dat inclusie een organisatie strategische keuze is. Dus enkel als organisatieleiders ervoor kiezen om inclusie te verbinden met de bestaansreden van hun organisatie is er kans op succes. Daar staat of valt letterlijk alles mee. Indien je die keuze als organisatieleider niet krachtig kan verwoorden, weet je niet waarom je met inclusie of meerstemmigheid bezig bent van de werkvloer tot de top.

Spoiler Alert: het is niet voldoende om te zeggen dat je een weerspiegeling wil zijn van de samenleving en dat diversiteit een realiteit is. Dat leidt hooguit tot een projectmedewerker diversiteit en misschien een Fatima of twee in je bestuur.

Arbeidsorganisatie start net als inclusie vanuit de organisatie strategie. Je moet weten waar je mee bezig bent, wie je klanten zijn en wat hun behoeftes zijn om van daaruit je arbeid te organiseren.

Teamspeler weet inclusie te verbinden met de manier waarop de arbeid van een organisatie wordt ingedeeld en verdeeld over mensen. Dat doet teamspeler door te kiezen voor teamsals bouwstenen van je arbeidsorganisatie. Teams hebben als voordeel dat je ze met een grote diversiteit aan mensen kan samenstellen om de verschillende taken uit te voeren.

De inclusieve arbeidsorganisatie van Teamspeler omhelst de kracht van diversiteit in teams en zet de neuzen in dezelfde richting met heldere gemeenschappelijke doelstellingen. Zo vermijd je als organisatie dat mensen hun verschillen wegwerken om erbij te horen én maximaliseer je tegelijk het potentieel van verschillende inzichten, ervaringen en talenten van àlle mensen in je organisatie.

Ik rondde mijn verhaal bij FARO af door te zeggen dat FARO met een inclusieve arbeidsorganisatie nog steeds bezig zal zijn met dezelfde arbeid: verzamelen, onderzoeken, ontsluiten en beheren van cultureel erfgoed. Maar dat de invulling ervan meerstemmig zal zijn.

Teamspeler is er voor organisatieleiders die strategisch kiezen voor inclusie én een arbeidsorganisatie gebaseerd op teams. Interessant? Check dan zeker de lancering van teamspeler.be begin mei.

Geen reactie's

Geef een reactie